Hvordan skjenke øl

Det å tappe øl skal ta litt tid. Øldrikking skal være en sanselig opplevelse og tørsten skal bygges opp i likhet med skummet under tapping. Senker man tappehastigheten, får vi et glansfullt skum som holder lengre, samtidig med at kullsyren frigjøres. imageAromaene kjennes bedre og du slipper å få så mye kullsyre i magen.

Tre enkle trinn kan være greie å følge når du skal tappe et øl.
1. Slå ølet rett i glasset så det skummer godt opp til kanten av glasset. La skumme sette seg.
Pass på at ølet ikke slås ned langs glasset, da du vil miste skumtoppen.
2. Skjenk ølet forsiktig gjennom skumtoppen i glasset, til du har igjen en tommeltykk mengde i flasken.
3. Rist opp det gjenværende ølet i flasken, og topp glasset med mer skum. Har du tappet ølet riktig skal du ha et skumlokk på en halv tommels lengde.
Så er det selvfølgelig ingen regel uten unntak. Stout, ale, mørk lager og kraftige øltyper skjenkes midt i glasset som en raus cognac. Skjenk ølet rolig i glasset, da øltypene ikke har så mye kullsyre i seg. Slik sett unngår du å miste for mye av kullsyren. Bruk et glass med vid klokke.image
Hveteøl behandles også litt annerledes, da det er ufiltrert øl som kreves at flasken snus før ølet skjenkes. Ølet skjenkes i to runder, der første skjenking skjer skrått i glasset. Deretter avslutter du tappingen med å rette opp glasset og toppe glasset med fint skum. Bruk et høyt glass. Øvelse gjør mester, lykke til!

kilde: Ølakademiet


morten.knudsen

Se "om meg"

1 kommentar

Rune Hellem · 10/27-2011 23:35

Største problemet i det lune hjem er nå det å ha dedikerte ølglass som aldri har vært borti såpe, skjenkinga er sånn sett bare en bagatell. Var på Underbar i kveld, der har de kun steamede glass, ingen tvil om det sånn som skummet hang igjen i glasset.

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder